Repedezik a körmöd, barázdák jelentek meg rajta, vagy elszíneződött?

Repedezik a körmöd, barázdák jelentek meg rajta, vagy elszíneződött? Ne vedd félvállról, mert komoly egészségügyi probléma is állhat a háttérben. A szerencsés kevesek körme gyorsan nő, és sosem töredezik be. Másoké törik, beszakad, ezért nehezebb rendben tartani. Viszont az ápolatlan hatást keltő köröm nem túl szép látvány, ráadásul a körmök fertőzésveszélynek vannak kitéve. Időnként mindannyiunknál előfordulhatnak sajátos, a köröm szépségét veszélyeztető gondok. Lássuk a leggyakoribb problémákat és azok megoldását.

besargult-kormok

Besárguló köröm

A köröm vegyszerektől, helyileg alkalmazott gyógyanyagoktól – krémektől és zseléktől – vagy a sötétebb színű körömlakkokban levő festéktől sárgulhat be, de a nikotin is sötétre színezheti. Ha vegyszerrel dolgozol, mindig húzz kesztyűt, a gyógyanyag felvitele után jól moss kezet, és a lakk felkenése előtt tegyél fel alapozóréteget, így közvetlenül a festék nem érintkezik a körömfelszínnel. A sárga elszíneződést eltávolíthatod, ha néhány percig citromlében áztatod a körmeidet. Amennyiben a körömágybőr szakadozott, ne alkalmazd ezt a trükköt, mert nagyon csíphet. A köröm felszínét finom reszelővel le is polírozhatod, de ettől teljesen nem fog eltűnni az elszíneződés.

toredezett-korom

Töredezés, behasadt köröm és lemezes leválás

Lehet kellemetlen családi örökség, de okozhatja a bőrszegély vagy a körömágy sérülése is. Mindig nagyon vigyázz arra, hogy ne sértsd meg ollóval a körömágyat. Az is gyengítheti a körmöt, ha a sarkoknál túlságosan visszareszeled. Hogy erősödjön, hagyd oldalt kissé szögletesebbre. A töredezés lehet vízben való gyakori ázás vagy száraz éghajlat, különböző mosószerek és egyes vegyszerek használatának következménye, de legfőképpen a kalciumhiány a felelős, ahogyan az A- és E-vitamin elégtelen bevitele is okozhatja. A már berepedezett körömre, szegélyre éjszakára kenj erősen zsíros körömágykrémet, vagy babaolajjal masszírozd át, majd húzz fel cérnakesztyűt, és hagyd fenn egész éjszakára. A test meleg a zsírokat meglágyítja, ezek beszívódnak a bőrbe, a bőrszegélybe és a körmökbe. Használj körömerősítő folyadékot, és ügyelj arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon a szervezeted.

koromragas

Körömrágás

Nehéz leszokni róla, mert sokszor észre sem veszed, hogy rágod a körmödet. A kísértés kisebb, ha körmöd nem szilánkos, a szegélyező bőr pedig sehol sem durva. A körömrágás rossz szokásától a műköröm is véd, és szebbé is teszi a körmöket. Régen a gyerekeket úgy szoktatták le, hogy az ujjakat kellemetlen ízű vagy csípős anyagba mártották, és a legtöbbször nagyon is bevált a technika. Kend be valamilyen keserű anyaggal vagy speciálisan körömrágásra kifejlesztett ecsetelővel a körmöket, úgy biztos nem lesz kedved rágni.

korom-barazdak-elszinezodes

Barázdák, furcsa elszíneződések

A vízszintes barázdák korábbi betegségre – elsősorban lázas megbetegedésre – vagy a körömágy sérülésére utalnak, és előbb-utóbb lenőnek. A függőleges barázdáknak genetikai, valamint korral járó okaik vannak. Gyengéd csiszolással, barázdakitöltővel vagy két rétegben felkent alapozó lakkal elsimíthatod az egyenetlenségeket. Az elszíneződés egészségi problémát jelez. Világos bőrűeknél a köröm színének a kézhát színével, sötétebb bőrűeknél a tenyér színével kell egyeznie. A köröm kifehéredhet a vérszegénységtől, elkékülhet a szívvel vagy a tüdővel kapcsolatos rendellenességektől. Ha félig fehér, félig rózsaszín, veseproblémára gyanakodhatsz. Bármilyen váratlan elszíneződés esetén fordulj orvoshoz.

Ha a fenti köröm problémák bármelyikével rendelkezel érdemes minél előbb elkezdeni a köröm korrekcióját. Szépségműhelyünkben szeretettel várunk köröm korrekcióra és szaktanácsadásra mert a szép köröm már nem csak álom! Bejelentkezés köröm korrekcióra: Fekete Ildikó, +36-30-703-1810 vagy tekintsd meg kapcsolati oldalunkat.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK