Hány éves a tested valójában? Megmutatjuk, hogyan számolhatod ki gyorsan!

Lehet, hogy a tested idősebb, mint te magad? A biológiai életkor nem azonos a valódi életkoroddal, tehát nem elég a születési dátumod a kiszámításához. Még csak nem is azt jelenti, hogy hány évesnek nézel ki: valójában a tested általános állapotáról árulkodik. Lehetsz biológiailag 50 éves akkor is, ha valójában csak 25 vagy, de a jó hír, hogy fiatalodni is lehet, csak oda kell figyelni egy kicsit. Megmutatjuk, hogyan számolhatod ki a te korodat, és mit kell tenned, ha változtatnál rajta!

Így számolj!

A biológiai életkorodat számos tényező befolyásolja, amelyek közt olyan is van, amin tudsz változtatni, és sajnos olyan is, amire nincs befolyásod. A számoláshoz kattints erre a linkre, és töltsd ki az adatokat! Mivel a kalkulátor angol nyelvű, adunk egy kis segítséget.

A My Profile pont alatt be kell állítanod a nemedet – male = férfi, female = nő -, majd a korodat, a magasságodat, a súlyodat, és azt, hogy naponta hány cigarettát szívsz el. Ha leszoktál, pipáld be a négyzetet a smoked felirat mellett, és a másik üres négyzetbe írd be, hány éve tetted le a cigit.

Az Exercise arra kérdez rá, hányszor edzel a héten, így az ennek megfelelő számot állítsd be. A Diet pontnál hagyd középen, vagyis az Average-en a csúszkát, ha átlagosan eszel, jobbra, ha az átlagnál egészségesebben, és balra, ha egyáltalán nem figyelsz az étkezésedre.

A My Medical Historynál kiválaszthatod, hogy van-e koszorúér-betegséged – Coronary Artery Disease -, és küzdesz-e cukorbetegséggel – Diabetes -, ha igen, a Yest, ha nem, a Nót jelöld be. Ez alatt, a My Family Medical History pontban a családi kórtörténetedre kíváncsiak, és ugyanerre a két betegségre kérdeznek rá. Ha nem vagy biztos benne, hogy volt-e ilyen probléma, az Unsure-t jelöld be.

Az eredmény

A jobb oldali négyzetben, My results felirat alatt láthatod a végeredményt. A Health Age jelenti a biológiai életkorodat, a színes sávban pedig láthatod, hogy idősebb vagy fiatalabb vagy-e más korodbeliekhez képest. A Risk Profile-ban kielemzik az adataidat: megtudhatod, mekkora a kockázata, hogy meghalsz – Death -, cukorbeteg leszel – Diabates -, vagy szívelégtelenséged lesz – Heart Disease – bizonyos életkor előtt. Az alapértelmezett kor 90 év, de a lenyíló oszlopban beállíthatod a számot.

A sávokban a világoskék csík jelzi azokat a tényezőket, amiken nem tudsz változtatni, a sötétkék pedig azokat, amelyek az életmódodtól függnek. Ha az eredményed rossz, érdemes többet mozognod, egészségesebben étkezned, és leszokni a cigarettáról, mert ezek mind-mind feltornázzák a biológiai életkorodat.

A cikk forrása: femina.hu

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK