Gombás fertőzések

 Mit miért hogyan? Gombás megbetegedések.   

 A körömgomba első jelei a körömszéleken megjelenő sárgás elszíneződés.

 

A gombás betegségek gyakran tovább terjednek. Többnyire felismerhetőek a viszkető, égő érzésről. Dr. Michaela Axt-Gaderman bemutatja, melyek a fertőzés tipikus jegyei, mely kórokozók okozzák a gombás fertőzést, illetve, hogy hogyan lehet azokat kezelni.

Mit értünk gombás fertőzés alatt?

A gombás fertőzések leggyakrabban a bőr- és a köröm betegsége. Úgy becsülik, kb. minden harmadik felnőtt lábgombában és minden tizedik körömgombában szenved. A gombák mikroorganizmusok, melyeknek kb. 60 fajtája van, s ezek az emberekre károsak. A bőr és a köröm gombás betegségeit a legtöbb esetben a fonalas gombák csoportjába tartozó dermatophytok okozzák. Az élesztőgombák ellenben a nyálkahártyát támadják meg, ám kedvező feltételek között éppúgy ártalmasak a bőrre is. A gombák okozta megbetegedések tulajdonképpen a normális bőrflorához tartoznak, ám bizonyos állapotok között erősen növekszik a számuk és bőrbetegségeket okoznak. Ehhez hasonló a „Pityriasis versicolor”, a korpagomba is.

Hogyan jelentkezik egy gombás fertőzés?

A gombás fertőzés jellege a mikroorganizmusok csoportjától és a megtámadott bőr felülettől függ. A körömgomba első jelei közt található meg a körömszél sárgás-fehéres, áttetsző elszíneződése. Ezt követően a köröm gyakran megvastagszik és máló, morzsalékos lesz. A lábgomba hámló, „felázott bőrt” és a lábujjak közötti viszketést is előidézhet. Ezek a tipikus bőrelváltozások előnyben részesítik a lábujjak közötti részeket; gyakran jelentkeznek a hármas és négyes, vagy a négyes és ötös lábujjak között. Néhány esetben lábgombát okoznak, vagy erős pikkelyesedést, de éppúgy vastag elszarusodást is. Viszketés és csiklandó érzés is tapasztalható. A gombás megbetegedéseknél tipikus a többi bőrfelület felületi, gyulladásos kivörösödése, melynek a külső része lassan megvastagszik, majd a középső rész elhalványodik Gyakran erős viszkető érzés és bőrhámlás is fennáll. Ezek a gombás megbetegedések a lábakról egyéb testtájakra (pl. a lágyéki részekre is átterjedhetnek).

A korpagomba a nyirkos, meleg bőrfelületeken telepszik meg. Ez a fertőzés gyakran megtalálható a női mellek alatti részen, illetve a lágyékon is.

A bőrgombát el lehet kapni a háziállatoktól? Ez veszélyes az emberekre is?

 

A bőrgombásodás (dermatomykose) nem ritkán háziállatokról, (cicákról, kutyákról, tengerimalacokról) vagy kóbor állatokról (sünről, kóbor cicáról) terjed át az emberre. Ezt gyakran hajlamosak az emberek elkapni – főként a gyerekek. A fiatal kutyák és macskák gyakrabban hordozzák ezeket a gombás fertőzéseket, mint az idősebb állatok, valamint a hosszabb szőrűeknél, illetve a perzsa macskáknál gyakrabban felfedezhető, mint a rövidebb szőrű háziállatoknál. Ám nem törvényszerű, hogy az említett állatoknál minden esetben találunk ilyen bőrelváltozásokat. Ám ha felmerül a gyanú, az állatot meg kell mutatni egy állatorvosnak.

Hogy kaphatom el a lábgombát, s mi az, ami elősegíti a kialakulását?

A fertőzés többnyire fürdőkben, szaunákban, közös zuhanyzókban, hotelszobákban vagy olyan helyeken következik be, amelyet több ember is együttesen és mezítláb használ. A fertőzés családon belül is kialakulhat közösen használt törölközővel vagy akár a fürdőszoba padlójáról is. Különösen érintettek a sportolók, az idős emberek és azok, akik keringési zavarokkal küzdenek. Egy kutatás szerint az orvosok 300 futóból minden második-harmadiknál találtak láb-, illetve körömgombát. Ez a magas gombás fertőzési arány a sportolóknál sokféle eredetű: gyakori esetben a gombás fertőzések kialakulását a sportrendezvényeken közös zuhany- és öltözőkabinok használata elősegíti. A futóknál az edzések és a versenyek alkalmával a szűk sportcipő magas nedvességtartalmat idéz elő a lábbeliben, mely kiváló közeg a gombák szaporodásához. A futók sportcipőjében a legtöbb esetben gomba spórákat mutattak ki. Így nem csak a lábakkal, hanem a cipőkkel is foglalkozni kell a kezelés ideje alatt.

 ■ Hogyan tudom a lábgombát megelőzni?

A közös zuhanyzóban való fürdőpapucs viselésével megelőzhető, de legalábbis a minimálisra csökkenthető a gombaspórákkal való érintkezés. A lábujjak közötti réseket ne feledjük el minden esetben szárazra törölni. Gyakran ez a nem megfelelő szárazra törlés, és a visszamaradó nedvesség ideális táptalaj a lábgombaspóráknak a szaporodáshoz. Akinél már kialakult a lábgomba, viseljen pamut zoknit, és 60 fokon mossa azokat (főzőprogram használata nem szükséges a gombák elhalásához, mint azt a Ludwigshafeni városi kórházban tett kutatás igazolja) vagy alacsonyabb mosási hőfoknál használjon fertőtlenítő adalékot. A sportcipőknek megfelelő időt kell hagyni a száradáshoz, s rendszeresen fertőtleníteni kell őket. A gyógyszertárakban kaphatóak vénymentesen gombaellenes sprayk, púderek, melyek a makacs gombát sarokba szorítják. Akinek hajlama van a gombás megbetegedésekre, annak megelőzésként ajánlatos uszodalátogatás után hasonló sprayt használnia.

Milyen közeg kedvez az élesztőgomba kialakulásának?

Az élesztőgombás fertőzés gyakran gyenge immunrendszerrel rendelkező embereknél alakul ki, illetve azoknál, akik sikertelenül kezelt cukorbetegségben (Diabetes mellitus) szenvednek. Antibiotikum vagy kortizon kezelés következményeként is kialakulhat egy fajta élesztő gomba betegség, mely a bőrön illetve a nyálkahártyán jelenhet meg. A túlsúly, a higiénia hiánya és az erős izzadás mind kedveznek a kialakulásának. A szájban az élesztőgombás fertőzés fehér lepedék képződését és sebes felület kialakulását idézi elő. A bőrfelületen többnyire jellegzetes pirosság figyelhető meg.

Hogyan kezelhető egy élesztőgombával fertőzött felület?

Elsőként meg kell szüntetni azokat a tényezőket, melyek a bőrgomba terjedésének kedvezőek, illetve szárazon kell tartani a bőrfelületet. Túlsúlynál, illetve a mell alatti gombásodásnál bevált szokás, hogy lenvászon anyagot helyeznek a bőrfelületre – ezzel megteremtve a száraz környezetet. Éppoly fontos a higiénia is, mint a bőrfelület szárazon tartása. A cukorbetegeknél a vércukorszintet a háziorvossal ellenőriztetni kell. A nystatin hatóanyagú krémek elősegítik a gyógyulást.

 ■ Egyik vendégnek barna foltok találhatóak a dekoltázsán, melyek nyáron világossá válnak. Mi lehet ez?

A gombás megbetegedés tipikus jele a felületi, a szélein hangsúlyos, erősen gyulladt vörösödés.

 

Ebben az esetben egy „Pityriasis versicolor” korpagomba felelős a fertőzésért. Ez a gyakran előforduló gombás megbetegedés a legfelső bőrréteget támadja meg, melyet egy élesztőgomba okoz. Majdnem minden embernél megtalálható ez a fajta gomba, mely a pubertáskorban hozzá tartozik a normális bőrflorához, így ekkor nem betegséget előidéző tényezőként jelenik meg. Egyenlőre nem világos, s nem tudni, miért van az, hogy néhány embernél a  gombák a formájukat pontosan változtatják és mérhetetlen növekedésbe kezdenek. Valószínűleg ez az izzadással, illetve pajzsmirigybetegséggel van kapcsolatban. Télen ez a gombás terület a sápadt bőrön világosbarnának tűnik, míg nyáron mintegy napvédőként működve a gombák megakadályozzák a bőr barnulását. Ez által gátolják a bőrszínező anyag, a melanin termelését, így az érintett bőrfelület nyáron is világos marad.

 ■ Miként lehet a korpagombát kezelni?

Ennek a gombabetegségnek a kezelése gomba elleni krém, valamint sampon készítményekkel történik, ám gyakran fennáll a visszaesés veszélye. Ebben az esetben a bőrt, illetve a hajat egy gomba elleni készítménnyel, ún. antimykotikával kell mosni. A sikeres kezelést követően a rendszertelen pigmenttermelés néhány hónapon belül többnyire helyre áll.

Dr. Michaela Axt- Gadermann  ( Nailpro )

 

 

További blog bejegyzések:

További szépségápolási ajánlataim számodra:

blog-1 blog-2 blog-3 blog-4